Kuchnia Japońska – Sushi

Kuchnia japońska i filozofia, która stoi za nią jest zasadniczo prosta.
Zasada numer jeden – świeże składniki, łatwe do przygotowania i gotowania.
Zasada numer dwa – sushi jest wyszukaną kompozycją smaków, kolorów, form.
Wszystko razem jest w równym stopniu ucztą dla oczu jak i ust. Pod tym względem, sushi wśród potraw i dań nie ma sobie równych.

Sushi, jak wiele wspaniałych potraw kuchni powstało jako produkt uboczny. W Japonii przez wielki przechowywano ryby w soli i ryżu. Ryż był wyrzucany a ryby spożywane. Odkryto, że sfermentowany ryż smakuje nie tak najgorzej, a w połączeniu z kawałkami ryb w soja sos, tworzy interesującą pożywną potrawę. Kiedy w XIX wieku stolice Japonii przeniesiono do Tokyo, które leży nad oceanem, marynowane w soja sos ryby zastąpiono rybami świeżymi.

Należy tu jednak wprowadzić ważne rozróżnienie pomiędzy sushi a sashimi. Sashimi jest to surowa ryba, specjalnie oprawiana a jej najdelikatniejsze części tzn. polędwica rybna, jest podawana w postaci surowej.

Sushi zawsze składa się ze specjalnie spreparowanego ryżu. W środku znajduje się farsz, który może zawierać różnorodne składniki. W tradycji japońskiej jest to najczęściej ryba często surowa, ale nie tylko. Różnorodność składników jest praktycznie nieograniczona i w zasadzie zależy od talentu i wyobraźni kucharza. Obecnie najbardziej popularne składniki do farszu sushi są robione z mięsa, kurczaków, owoców morza, warzyw a nawet samych owoców.

Sushi kształt i smak jest ograniczony tylko wyobraźnią kucharza.

Głównym składnikiem sushi jest ryż ale ryż specjalny. Japoński ryż jest inny od ryżu długoziarnistego powszechnie znanego w Europie. Po ugotowaniu jest bardziej wilgotny, ale nie wodnisty, bardziej sie skleja i długo utrzymuje nadany mu kształt.
Sushi może być łączone z wielka ilością różnego rodzaju składników, o różnych kształtach i wymiarach. To prawda, że Japończycy wolą świeżą rybę, jako część repertuaru, nie tylko ze względu na tradycję ale przede wszystkim na dostępność tego surowca z oceanu.

Sushi, które juz dawno przekroczyło granice wysp japońskich zmienia się i dostosowuje do lokalnych surowców. Obecnie w Stanach Zjednoczonych, Australii w różnym stopniu są używane mięsa i kurczaki odpowiednio przygotowane, warzywa, dając w rezultacie sushi o równie doskonałym smaku i wyglądzie.

My ze swej strony będziemy starali się stworzyć takie farsze dla sushi, które odpowiadałyby gustom smakowym Polaków i opierały się na lokalnych surowcach.